Inzamelingsactie Oekraine

Toen de oorlog in Oekraïne begon moesten we iets doen om te helpen. Ineens was het oorlog en duizenden mensen in nood. Velen van hen gingen vanuit  Oekraïne naar en over de grens van Polen. Het waren vooral moeders en kinderen die soms een barre tocht hadden afgelegd van tientallen uren en temperaturen rond het vriespunt.

Wij moesten in actie komen
Lionsclub D’rante heeft goederen ingezameld voor het stadje Zelów in Polen met iets meer dan 8000 inwoners waar veel vluchtelingen werden opgevangen. In de acute situatie was het niet mogelijk om in te schatten hoeveel mensen naar Zelów zouden komen, maar het was wel duidelijk dat ze het niet zonder hulp van buitenaf zouden kunnen. Er was vooral behoefte aan verzorgingsproducten, dekens, kussens, veldbedden, medicijnen en  verbandmiddelen

Sorteren en inpakken
Via de scholen deden we een oproep om spullen te doneren. Het bleek wel dat heel veel mensen iets wilden doen. We kregen zoveel spullen dat we moesten uitwijken naar de Graanfabriek om alles te sorteren en in te pakken. 

Naar Zelów
Op zaterdag 12 maart 2022 vertrokken we naar Zelów om alles alles persoonlijk af te leveren. We hadden zoveel spullen dat we extra hulp nodig hadden voor het vervoer. Dat werd gevonden via TVM. Het ontvangst in Zelów was overweldigend, zowel voor ons als de Poolse vrijwilligers. 

Doneren
Toen onze actie was afgelopen, wilden mensen nog steeds doneren. Gelukkig konden ze hun spullen naar naar Stichting Oekraïne Noodhulp brengen, zodat het op bestemming kwam. Wij zamelen niet meer in, maar Oekraïne Noodhulp nog wel. 

Warmte in de winter
Helaas is de oorlog nog niet voorbij. Veel Oekraïners zitten zonder elektriciteit, verwarming en stromend water. De temperatuur kan in de winter dalen tot min 20oC. Miljoenen mensen zitten letterlijk in de kou en het donker. Lions Nederland zamelt geld en hulpgoederen in. Er is grote behoefte aan generatoren en warme kleding, zoals thermo-ondergoed. De actie is vooral gericht om Oekraïners de winter door te helpen. Wil je meer weten over de actie of doneren? Kijk dan op de website van Lions Nederland.